Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ EZLN και του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ στη ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ-ΑΠΕΡΓΙΑ για την ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ στη ΒΙΕΝΝΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ...

2021-09-29

Βιέννη, 24 Σεπτέμβρη

20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Βιέννης, απαιτώντας «κλιματική δικαιοσύνη», άμεσες δράσεις για την κλιματική αλλαγή και ακύρωση του αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας στο Λομπάου, που διαλύει μία από τις πιο σημαντικές προστατευόμενες περιοχές φυσικού κάλλους στα περίχωρα της Βιέννης.

Ανάμεσά τους και σύντροφοι και συντρόφισσες από τον EZLN, το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και το Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού.

Η διαδήλωση κατέληξε έξω από το αυστριακό κοινοβούλιο όπου μετά τις εισηγήσεις των διοργανωτών το λόγο πήρε η συντρόφισσα Λιμπερτάδ, μέλος της ζαπατιστικής αντιπροσωπείας που ήδη διατρέχει την Ευρώπη του βορρά, στο πλαίσιο του Ταξιδιού για τη Ζωή.

« Υπάρχει μια γυναίκα....

Καμιά σημασία δεν έχει το χρώμα του δέρματος της γιατί έχει όλα τα χρώματα. Καμιά σημασία δεν έχει η γλώσσα της γιατί ακούει σε όλες τις γλώσσες. Καμιά σημασία η φυλή και η κουλτούρα της για την κατοικούν όλες οι συνήθειες. Καμιά σημασία το μέγεθός της γιατί είναι μεγάλη κι ας χωράει στο ένα χέρι.

Αυτή τη γυναίκα, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες, την βιάζουν, την χτυπούν, την πληγώνουν, την κακοποιούν, την κοροϊδεύουν, την ταπεινώνουν. Ένας μάτσο ασκεί την εξουσία του σε αυτήν, όλες τις ώρες και όλες τις μέρες. Κι εκείνη έρχεται σε μας, μας δείχνει τις πληγές της, τους πόνους της, τη θλίψη της και μόνο λόγια παρηγοριάς και συμπόνοιας της προσφέρουμε ή και την αγνοούμε. Καμιά φορά, σαν ελεημοσύνη, της δίνουμε κάτι να γιατρέψει τις πληγές της αλλά εις μάτην, ο μάτσο συνεχίσει να την βιάζει.

Εμείς και εσείς ξέρουμε πώς τελειώνει αυτό: Αυτή θα δολοφονηθεί και με το θάνατό της θα πεθάνουν όλα. Μπορούμε να συνεχίσουμε της προσφέρουμε λόγια παρηγοριάς και γιατροσόφια για τα βάσανά της. Ή, μπορούμε να της πούμε την αλήθεια: το μόνο φάρμακο που μπορεί να την γιατρέψει, το μόνο φάρμακο να την σώσει είναι να καταστρέψει αυτόν που την βιάζει. Και να ενωθούμε μ' αυτήν, να αγωνιστούμε στο πλευρό της.

Αυτήν τη γυναίκα, εμείς, οι λαοί ζαπατίστας, την ονομάζουμε «Μάννα Γη». Τον μάτσο που την καταπιέζει και την ταπεινώνει, δώστε του το όνομα, το πρόσωπο και την εικόνα που εσείς θέλετε.. Εμείς, οι λαοί ζαπατίστας, ονομάζουμε αυτόν το δολοφόνο, καπιταλισμό.

Και φτάσαμε εδώ, σε αυτή τη γεωγραφία, για να ρωτήσουμε. Να σας ρωτήσουμε: ?Θα συνεχίσουμε να λύνουμε τα προβλήματα τού σήμερα με αλοιφές και ηρεμιστικά, όταν ξέρουμε ότι αύριο κιόλας η πληγή θα 'ναι πιο μεγάλη και πιο βαθιά? Ή θα πολεμήσουμε μαζί της?

Εμείς, οι ζαπατιστικές κοινότητες, έχουμε αποφασίσει πως θα αγωνιστούμε μαζί με αυτήν, για αυτήν. Για τη Μάνα Γη!»

Την ώρα που η συντρόφισσα Libertad τελείωνε τα λόγια της ανάμεσα σε συνθήματα και χειροκροτήματα, το λόγο πήρε η συντρόφισσα Ιζαμπέλ, από το Εθνικό Ιθαγενικό Κογρκέσο που μίλησε πρώτα στη γλώσσα της, στα οτομί, και μετά στα ισπανικά:

«...Σήμερα βλέπουμε ότι όσοι ζούμε στην πόλη δεν έχουμε δικαίωμα σε αυτήν και όσοι είμαστε στις κοινότητές μας βλέπουμε να μας διώχνουν.....

...Σήμερα είμαστε εδώ οι ιθαγενείς λαοί, από την άλλη πλευρά του κόσμου. Είμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σας. Είμαστε εδώ σαν Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, για να βαδίσουμε μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές μας ζαπατίστας. Αυτό είναι ένα Ταξίδι για τη Ζωή. Γιατί εάν πεθάνει η Μάνα Γη, εάν την δολοφονήσουμε, θα τελειώσουμε κι εμείς μαζί της, θα πεθάνουμε μαζί μ' αυτήν....

Από αυτό εδώ το βήμα λέμε στον καπιταλισμό και την πατριαρχία, ότι το μόνο που θέλουμε είναι η αυτονομία μας, οι λαοί μας, το μόνο που θέλουμε είναι καθαρά τα νερά και τα ποτάμια μας... Δεν θέλουμε άλλο καπιταλισμό, δεν θέλουμε άλλες επιχειρήσεις, άλλες βιομηχανίες. Και σας λέμε ότι δεν ξεχνάμε, δεν παραδινόμαστε! ΩΣ ΤΗ ΝΙΚΗ!.... ZAPΑTA VIVE!»

Με το πλήθος των διαδηλωτών να απαντάει: «Zapata Vive Vive! La lucha sigue sigue!".

Μέσα στην καρδιά του καπιταλισμού, στο βορρά της Ευρώπης, στην Αυστρία, αυτές οι δύο γυναίκες έσπειραν με τα λόγια τους την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την καταστροφή, στην οποία σπρώχνει την ανθρωπότητα και τον πλανήτη ο καπιταλισμός, είναι να οργανωθούμε και να οικοδομήσουμε αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, πέρα από σύνορα και κόντρα στις αποστάσεις που μας χωρίζουν.

Δείτε το βίντεο με τα λόγια της συντρόφισσας Λιμπερτάδ εδώ:


Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!